لیست اختراعات داريوش عربيان حسين آبادي
اختراع حاضر مربوط به طراحي و ساخت فتوبيورآكتور پلاستيكي كشت ميكروجلبك مي باشد. فتوبيورآكتور مورد نظر به نوعي تركيبي از حوضچه هاي روباز و سيستم بسته كشت مي باشد. شكل لوله اي اين فتوبيورآكتور توسط فشار هواي ايجاد شده در آن تامين مي شود. اختلاط در اين فتوبيورآكتور مي تواند همانند حوضچه هاي روباز توسط جريان افقي مايع تامين شود و يا توسط هوادهي انجام گيرد. عمق مايع در اين فتوبيورآكتور تقريبا برابر شعاع آن مي باشد. كشت در اين فتوبيورآكتور مي تواند به صورت پيوسته و يا نيمه پيوسته انجام گيرد. عمق كم اين فتوبيورآكتور نفوذ نور مورد نياز رشد ميكروجلبكها را امكان پذير مي سازد. براي ايجاد اختلاط در طول فتوبيورآكتور و نيز خروج اكسيژن توليد شده طي فرآيند فتوسنتز ميكروجلبكها از يك ايرليفت پمپ استفاده شده است. اختراع حاضر هزينه هاي مربوط به ساخت و راهبري فتوبيورآكتورهاي كشت ميكروجلبك را به ميزان قابل توجهي كاهش مي دهد و راندمان كشت ميكروجلبك را نيز افزايش مي دهد.
انعقاد الكتريكي يكي از روش هاي موجود براي تصفيه فاضلاب مي باشد. اما تاكنون از اين روش براي تصفيه فاضلاب صنايع پتروشيمي كه با عنوان اسپنت كاستيك شناخته مي شوند استفاده نشده است. استفاده از انعقاد الكتريكي براي تصفيه اين فاضلاب مشكلاتي همچون ايجاد پليمر و ... كه سبب گرفتگي در تجهيزات ميگردد را ندارد. براي جلوگيري از ايجاد پليمر كه در بخش خنثي سازي يكي از مشكلات موجود در صنعت براي تصفيه اين پساب مي باشد ابتدا يك فرايند انعقاد الكتريكي به مدت زمان 10 دقيقه صورت مي گيرد. با انجام اين فرايند يون هاي به وجود امده در سيستم باعث ته نشيني مواد روغني و در نتيجه از تشكيل پليمر جلوگيري به عمل مي آورند. به اين مرحله، مرحله پيش انعقاد مي گوييم. سپس با انجام عمل خنثي سازي به وسيله اضافه كردن اسيد سولفوريك ميزان آلايندگي پساب را تا حدودي كاهش داده و همچنين ميزان قلياييت پساب را جهت بالا بردن راندمان فرايند كاهش مي دهيم. انجام عمل انعقاد الكتريكي به مدت زمان 30 دقيقه باعث كاهش ميزان الايندگي سيستم براي بار اول بعد از خنثي سازي پساب به ميزان بالا مي شود. با قرار دادن محلول در حالت ايستا به مدت زمان 5 دقيقه مي بينيم كه لخته ها شروع به تشكيل و ته نشيني مي كنند. بعد از اين مرحله كه به آن مرحله اول انعقاد الكتريكي مي گوييم، مرحله دوم انعقاد الكتريكي را آغاز مي كنيم، مرحله دوم انعقاد الكتريكي به مدت زمان 20 دقيقه انجام خواهد شد. لازم به ذكر است كه مرحله پيش انعقاد خود باعث كاهش ظرفيت قليايي سيستم شده و ميزان حجم اسيد مصرفي را كاهش مي دهد. بعد از اين دومرحله انعقاد الكتريكي محلول مورد نظر را را به مدت 5 دقيقه در حالت پايدار قرار داده و با ته نشين شدن لخته ها، از قسمت بالاي محلول نمونه برداري كرده و ميزان اكسيژن خواهي آن را اندازه گيري مي كنيم. در اين روش ميزان اكسيژن خواهي سيستم از حدود 40000ميليگرم بر ليتر به 3000 ميلي گرم بر ليتر كاهش داده مي شود.
هدف از انجام اين پروژه بازيافت زباله هاي الكترونيك با استفاده از تواناييهاي باكتريهاي استخراج كننده فلزات است. روشهاي مختلفي جهت بازيافت زباله هاي الكترونيك مورد بررسي قرار گرفته است كه همگي داراي مشكلات زيست محيطي مختلف و همچنين مضر براي سلامت فردي مي باشند و همچنين نياز به دماهاي بالا دارد ولي با استفاده از تواناييهاي باكتريهاي اكسيد كننده فلزات كه باعث تبديل شدن فلزات از حالت نامحلول به محلول مي گردند مي توان اين پسماندها را بدون مشكلات زيست محيطي استخراج كرد. براي بدست آوردن باكتريهاي استخراج كننده فلزات از قطعات الكترونيك و با توجه به اينكه اين باكتريها بيشتر در معادن سولفيدي قرار دارند بنابراين نمونه گيري از اين مناطق مورد بررسي قرار گرفت. به غير از كاربرد اصلي اين اختراع در زمينه بازيافت ضايعات الكترونيك كاربردديگر اين طرح براي استخراج بيولوژيك فلزات از معادن مي باشد كه در مورد معادن كم عيار سولفيدي كاربرد قابل ملاحظه اي خواهد داشت. با داشتن شرايط استاندارد استخراج براي اولين بار در جهان زباله هاي الكترونيك با استفاده از روشهاي بيولوژيك مورد استخراج قرار گرفت و باكتري جداسازي شده به عنوان گونه جديد باكتري تيوباسيلوس فرواكسيدنس به نام Acidithiobacillus ferrooxidans DF1 كشف و تحت شماره ثبت بين المللي HM037178 ثبت گرديد.
عنوان طراحي و ساخت سيستم جديد دوستار محيط زيست بازيافت قطعات الكترونيك مي باشد. هدف از انجام اين پروژه طراحي و ساخت يك پايلوت جهت بازيافت زباله هاي الكترونيك با استفاده از تواناييهاي باكتريهاي استخراج كننده فلزات است كه بالاترين راندمان و كمترين هزينه را داشته باشد. معضل زباله هاي الكترونيك در اكثر كشورها بخصوص كشورهاي پيشرفته از دهه اخير به يكي از چالشهاي اصلي تبديل شده است لذا كشورهاي مختلف راه كارهاي متعددي را جهت حل اين معضل به كار گرفته اند از انقتال زباله ها به كشورهاي جهان سوم تا استفاده از سيستمهاي مختلف بازيافت قطعات الكترونيك از آنجاييكه در بيشتر سيستمهاي تجزيه و بازيافت روشهاي بيوتكنولوژي داراي مزيتهاي زيادي چون دوستار محيط زيست بودن هزينه كم و راندمان بالا هستند در اين پروژه با هدف بازيافت بيولوژيك قطعات الكترونيك سيستم نوين و ابتكاري طراحي وساخته شد كه راندمان استخراج را هم از لحاظ ميزان استخراج و هم كاهش مدت زمان استخراج بالا مي برد.
در حال حاضر براي بررسي استخراج از خاك هاي كم عيار در صنعت معدن، پس از انجام آزمايشات در ارلن، نتايج به ستون منتقل مي شوند و پس از بررسي در ستون اقدام به ساخت بيوهيپ هاي نيمه صنعتي مي گردد. با اين روش بسياري از مشكلات موجود در بيوهيپ صنعتي نظير ميزان هوادهي، كوبش، نحوه آبياري، باتلاقي شدن و ... از نظر پنهان مي ماند و امكان بهينه سازي آن در آزمايشگاه از بين مي رود. همچنين بهينه سازي عوامل موثر در استخراج برروي خود هيپ بسيار هزينه بر بوده و در اكثر موارد منجر به كاهش كارايي هيپ ساخته شده مي گردد. در اين اختراع نمونه كوچكي از بيوهيپ در مقياس 4 تن در محفظه پلكسي گلس ساخته شده است و كليه موارد مورد نياز همانند بيوهيپ واقعي طراحي گرديده است كه در نتيجه آن مي توان مواردي همچون ميزان هوادهي، ميزان و نحوه پاشش را به سادگي در مقياسي بسيار كمتر از نيمه صنعتي بهينه نمود. با توجه به وجود معادن عظيم كم عيار سولفيدي در ايران استفاده از اين روش جهت استحصال از معادن بسيار مقرون به صرفه بوده و ارز آوري قابل توجهي براي كشور در پي خواهد داشت.
عنوان جداسازي و كشف گونه جديد از باكتري هاي توليد كننده بيوسورفكتانت به نام Bacillus mycoides SH2 مي باشد. هدف از انجام اين پروژه توليد بيوسورفكتانت جديد از يك گونه جديد باكتري براي كاربردهاي مختلف از جمله ازدياد برداشت از مخازن نفتي بوده است. از جمله روش هاي ازدياد برداشت در مخازن نفتي روش ازدياد برداشت ميكروبي است كه در آن از پتانسيل ميكروارگانيسم ها جهت ازدياد برداشت استفاده مي شود. در بين مواد شيميايي بيوسورفكتانت ها از توانايي زيادي جهت ازدياد برداشت برخوردار هستند. مشكل فني موجود اين است كه با توجه به ذخاير غني نفت در كشور و اين نكته كه به طور متوسط استخراج بيشتر از 28 درصد از ذخيره مخازن با روش هاي موجود قابل برداشت نيست لزوم استفاده از اين تكنولوژي آشكارتر مي گردد.
موارد یافت شده: 6